Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot

Lendavska ulica 1
9000 Murska Sobota, SLO
Tel: +386 (02) 526-14-35
dpzpd@siol.net

Novice in obvestila o spremembah na portalu lahko prejemate na svoj elektronski naslov ...

» naročilo na novice

Ali poznate sestavo prekmurske gibanice?

» Glasujem      » rezultati ankete
LOKALNA KAKOVOST ZA GLOBALNO USPEŠNOST
16. 06. 6450
Projekt se izvaja z namenom krepitve partnerstva lokalnih proizvajalcev pod okriljem blagovne znamke »Diši po Prekmurju«, razvoja nove ponudbe proizvodov in storitev (kulinarika, predstavitve dejavnosti z vodenimi ogledi in degustacijami, izobraževanja, prireditve in dogodki), s potencialom za trženje v turizmu. Z naložbo bo zagotovljen ... več »
10. FESTIVAL PREKMURSKE ŠUNKE IN PREKMURSKE GIBANICE
21. 08. 2019
Prizorišče: Grad Murska Sobota V petek, 6. septembra 2019, od 19. do 24. ure –  »Gourmet over Mura« Kulinarični večer z domačimi in gostujočimi kuharskimi Chefi iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in USA ter vrhunskimi vini domačih in gostujočih vinarjev. Za prijetno vzdušje bo poskrbela skupina Eroplan Jazz band. V soboto, 7. septembra 2019, od 9. do 15. ure ... več »
DIŠI PO PREKMURJU V LJUBLJANI
2. 06. 2018
Kdaj: sobota, 2. junija 2018, Ljubljana, Pogačarjev trg, od 9. do 14. ureDiši po Prekmurju v Ljubljani je edinstvena etnološko kulinarična prireditev, na kateri se Prekmurje predstavi kot regija odlične kulinarike, ohranjanja tradicije ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.Okusili boste lahko prekmursko gibanico in prekmursko šunko, ki se ponašata z evropsko zaščito, kmetje s prekmurskih domačij ... več »
Diši po Prekmurju v Ljubljani
3. 06. 2017
Diši po Prekmurju v Ljubljani je edinstvena etnološko kulinarična prireditev, na kateri se Prekmurje predstavi kot regija odlične kulinarike, ohranjanja tradicije ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.Poskusili boste lahko prekmursko gibanico in prekmursko šunko, kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače izdelke, predstavili se bodo gostinci, vinarji in mojstri tradicionalnih obrti. Na prizorišču se bo v velikem kotlu kuhal bograč. Za prijetno vzdušje bodo poskrbeli prekmurski glasbeniki in folklorne skupine:-    Marko banda – etno glasbena skupina-    Kontrabant - prekmurska, romska, madžarska in židovska ... več »
POVABILO K ODDAJI PONUDBE ZA SODELOVANJE PRI IZVEDBI PROJEKTA LOCAL FLAVOURS IN EU
19. 12. 2016
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot objavlja povabilo k oddaji ponudbe za sodelovanje pri izvedbi projekta »LOCAL FLAVOURS IN EU«.  Razpisna dokumentacija – pripnete priložene datoteke.... več »
KHETAN TU TE ME – STIČIŠČE KULTUR
15. 09. 2016
»Operacijo »KHETAN TU TE ME – STIČIŠČE KULTUR« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne naložbe: 9.1 Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti, specifičnega cilja: 9.1.3 Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.« Namen ... več »
"Diši po Prekmurju" v Ljubljani
4. 06. 2016
V soboto 4. junija 2016 bomo izvedli že enajsto tradicionalno prireditev "DIŠI PO PREKMURJU" na osrednji ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg). Dogodek je edinstvena predstavitev Prekmurja, regije odlične kulinarike, ohranjanja tradicije, naravnih lepot ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.Vsako leto se predstavimo na več kot 50-tih stojnicah in privabimo več kot 10.000 obiskovalcev. V ponudbi je prekmurska gibanica in prekmurska šunka, kmetje s prekmurskih domačij ponujajo kakovostne domače izdelke (mesni izdelki, razni siri, bučno olje, hladno stiskana olja, kisi, marmelade, naravni sokovi, med, žganja, ekološko pridelana hrana, različne vrste kruha, domače pecivo, zelišča in še marsikaj). Mojstri tradicionalne obrti ponujajo ... več »
6. Festival prekmurske šunke in gibanice
11. 09. 2015
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot organizira že šesti, tradicionalni dogodek “Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke”, ki se bo odvijal v petek in soboto 11. in  12. septembra 2015, na grajskem dvorišču v Gradu Murska Sobota.... več »
Diši po Prekmurju v Ljubljani
6. 06. 2015
Tradicionalna etnološko kulinarična prireditev "Diši po Prekmurju" v Ljubljani se bo odvijala 6. junija 2015 na glavni ljubljanski tržnici, na Pogačarjevem trgu. Dogodek je edinstvena predstavitev Prekmurja, regije odlične kulinarike, ohranjanja tradicije, naravnih lepot ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.        V ponudbi bo prekmurska gibanica in prekmurska šunka, kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače izdelke, predstavili se bodo gostinci, vinarji in mojstri domačih tradicionalnih obrti. Med vsemi dobrotami bo tudi prekmurska gibanica, prekmurska šunka in bograč, ki se bo kuhal v velikem kotlu na prizorišču.Za prijetno vzdušje bodo poskrbeli ... več »
Izjava za medije - Prekmurska gibanica
19. 10. 2014
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je ostro protestiralo proti ravnanju nadzornih institucij, ki so začasno odvzele certifikate proizvajalcem prekmurske gibanice ter proti neresničnim izjavam v medijih, ker nikoli v nobenem primeru ni bilo ugotovljeno, da naši proizvajalci dodajajo rum, rozine in druge dodatke, ki jih v recepturi ni. Kljub nerazumnemu birokratskemu ravnanju, si v društvu prizadevamo izpolniti administrativne zahteve in smo večini proizvajalcev že zagotovili vrnitev certifikatov, za preostale pa bomo to uredili v najkrajšem možnem času.... več »
REZULTATI OCENJEVANJA PREKMURSKE GIBANICE IN PREKMURSKE ŠUNKE
25. 09. 2014
Rezultati ocenjevanja prekmurske šunke in prekmurske gibanice na 5. Festivalu prekmurske gibanice in prekmurske šunke v Murski Soboti: Prekmurska gibanica: Naziv in naslov proizvajalca Priznanje MGM Kontor in gostilna Marič, Marjan Marič s.p. Sebeborci 46a 9221 Martjanci zlato priznanje Turistična kmetija ... več »
FESTIVAL PREKMURSKE GIBANICE IN PREKMURSKE ŠUNKE
5. 09. 2014
V soboto, 13. septembra 2014, med 9.00 in 14.00, vas vljudno vabimo na Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke v grad Murska Sobota. Program dogajanja: Prekmurje Street Food (Prekmurska ulična hrana) Razstava prekmurske gibanice in prekmurske šunke Praktični prikaz priprave prekmurske gibanice (11.00 – 12.00) Praktični napotki za proizvodnjo in ponudbo prekmurske šunke (12.00 – 13.00) Predavanja o kulinariki in vinih (13.00 – 14.00) Podelitev priznanj proizvajalcem prekmurske gibanice in prekmurske šunke Nastopi folklorne skupine, vokalne ... več »
OGLED DOBRIH PRAKS PROIZVODNJE IN TRŽENJA KMETIJSKIH IZDELKOV VIŠJE KAKOVOSTI NA SICILIJI
30. 05. 2014
V okviru projekta mobilnosti "Dobre prakse proizvodnje in marketinške strategije v povezavi s tradicionalnimi in zaščitenimi kmetijskimi izdelki", ki ga je omogočila Evropska komisija v obliki dotacije po programu Vseživljensko učenje, Leonardo da Vinci, smo predstavniki Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v času od 28. marca do 06. aprila 2014 spoznavali primere dobrih praks zaščitenih kmetijskih izdelkov višje kakovosti na Siciliji. Projektni partner 7PIU´7, ki deluje v pokrajini in mestu Catania, na območju Nacionalnega parka Etna, nam je pripravil zelo pester ... več »
LJUBLJANA BO 7. JUNIJA ZOPET DIŠALA PO PREKMURJU
30. 05. 2014
Vabimo vas, da se nam 7. junija 2014 med 8.00 in 14.00 pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični prireditvi »Diši po Prekmurju«, ki se bo odvijala na glavni ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu. Dogodek je edinstvena predstavitev Prekmurja, regije odlične kulinarike, ohranjanja tradicije, naravnih lepot ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko, ki je pridobila evropsko zaščito geografske označbe. Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače izdelke (mesni izdelki, razni siri, bučno olje, hladno stiskana olja, kisi, marmelade, naravni sokovi, med, žganja, ... več »
Dobre prakse proizvodnje, promocije in trženja tradicionalnih in zaščitenih kmetijskih izdelkov
10. 07. 2013
V okviru projekta mobilnosti »Dobre prakse proizvodnje, promocije in trženja tradicionalnih in zaščitenih kmetijskih izdelkov« ki ga je omogočila Evropska komisija v obliki dotacije po programu Vseživljenjsko učenje, Leonardo da Vinci, smo predstavniki Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter predstavniki Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota  v času od 7. do 11. aprila 2013 spoznavali primere dobrih praks v južni Franciji. Naš francoski partner Terres Vivantes (žive zemlje), ki izvaja projekte, katerih rezultat so nova delovna mesta na podeželju, nam je pripravil zelo pester program ogledov in srečanj. Ogledali smo si proizvodnjo in sistem zagotavljanja kakovosti ... več »
4. FESTIVAL PREKMURSKE GIBANICE IN PREKMURSKE ŠUNKE
15. 05. 2013
Vljudno vabljeni na 4. Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke, ki bo potekal 14. in 15. junija v Moravskih Toplicah. V okviru festivala bo potekalo ocenjevanje prekmurske gibanice, prekmurske šunke in perecev, izdelki bodo po ocenjevanju tudi razstavljeni.... več »
LJUBLJANA BO 1. JUNIJA ZOPET DIŠALA PO PREKMURJU
8. 03. 2013
Vabimo vas, da se nam 1. junija 2013 pridružite letos že osmič na tradicionalni etnološko-kulinarični predstavitvi »Diši po Prekmurju« na glavni ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala med 8.00  in 14.00 uro.Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko z zaščiteno geografsko označbo . Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostno domačo bučno olje, med, različna žganja, marmelade, naravne sokove in ekološko pridelana živila.V ponudbi bodo tudi različne vrste kruha iz pire, rži, ajde ali koruze, domače pecivo, testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki ter zelišča. Naši mojstri tradicionalne obrti vam bodo ponudili izdelke iz slame, gline, lesa in drugih naravnih materialov.Sredi tržnice bomo na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, visoko kakovostna vina pa vam bodo ponudili naši najboljši vinarji. Potekalo ... več »
SLADKA ISTRA
17. 09. 2012
Vabimo vas, da nas obiščete na Festivalu sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, v Kopru, ki bo potekal 29. in 30. septembra 2012. Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.... več »
LÜPANJE KUKORCE – KOMUŠANJE KUKURUZA »LUŠČARA«
12. 09. 2012
 Vabimo vas, da se nam 21. septembra 2012, pridružite pri obujanju starega kmečkega opravila »lüpanje kukorce« (ličkanje koruze). Prireditev bo potekala med 9.00 in 13.00 uro v Zadrugi za razvoj podeželja, Pomelaj, v Mali Polani 103.Pozivamo Vas da nam se 21. rujna 2012, pridružite pri oživljavanju starih poljoprivrednih poslova- komušanju kukuruza »Luščari«. Događaj će se održati između 9.00 i 13.00 sati u prostorijama Zadruge za ruralni razvoj, Pomelaj u Maloj Polani 103.Predstavili vam bomo stari način »lüpanja kukorce«, katero bomo seveda najprej ročno potrgali, v nadaljevanju pa si boste lahko ogledali pripravo koruznega ličja kot surovine za pletenje raznih rokodelskih izdelkov. Pod prsti spretnih rokodelk bodo nastajali praktični izdelki s pridihom tradicije. Tudi sami se boste lahko preizkusili v trganju in »lüpanju kukorce« ter pletenju izdelkov iz koruznega ličja.Predstaviti ... več »
Ogled primerov dobrih praks proizvodnje in trženja kmetijskih izdelkov višje kakovosti v Španiji
20. 08. 2012
V okviru projekta mobilnosti "Evropske sheme kakovosti", ki ga je omogočila Evropska komisija v obliki dotacije po programu Vseživljensko učenje, Leonardo da Vinci, smo predstavniki Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v času od 14. do 22. aprila 2012 spoznavali primere dobrih praks zaščite kmetijskih izdelkov višje kakovosti v Španiji. Španski partner, Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida Queso Idiazabal (Združenje pridelovalcev sira Idiazabar, Vitoria-Gasteiz), nam je omogočil vpogled v njihov sistem organizacije pridelovalcev, certificiranja, kontrole, promocije ter trženja sira blagovne znamke Idiazabal. Ogledali smo si tudi sistem zaščite in trženja marcipana v Toledu (Casado Mazapanes), rejo iberskega prašiča, mesno-predelovalna obrata (šunkarna Beher, Guijuelo, Salamanca), proizvodnjo vina Eguren Ugarte (Laguardia), večjo proizvodnjo sira Idiazabal (Buruaga Arditegia, Alava) ter ovčerejsko kmetijo z manjšo sirarno (Bosondo, Araba). Naše izkušnje smo dne 21. junija 2012 predstavili tudi na strokovnem kolegiju Kmetijsko svetovalne službe Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.Za ... več »
Ljubljana bo 26. maja zopet dišala po Prekmurju
22. 03. 2012
Vabimo vas, da se nam 26. maja pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični predstavitvi "Diši po Prekmurju" na glavni ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala med 8.00 in 14.00 uro.Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko z zaščiteno označbo porekla. Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače kise, marmelade, bučno olje, naravne sokove, med, različna žganja in ekološko pridelano hrano. V ponudbi bodo tudi različne vrste kruha iz pire, rži, ajde ali koruze, domače pecivo, testenine iz različnih vrst moke in različnimi dodatki ter zelišča. Naši mojstri tradicionalne obrti vam bodo ponudili izdelke iz slame, gline, lesa in drugih naravnih materialov.Sredi tržnice bomo na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, visoko kakovostna vina pa vam bodo ponudili naši najboljši vinarji. Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju bograča na prostem, ki ga bo vsaka ekipa pripravila po svojih skrivnostnih receptih.Avtohtone prekmurske izdelke bomo predstavili na približno 50-tih stojnicah. ... več »
Ljubljana bo 28. maja zopet zadišala po Prekmurju
4. 05. 2011
Vabimo vas,  da se nam 28. maja pridružite na tradicionalni etnološko-kulinarični predstavitvi »Diši po Prekmurju« na glavni ljubljanski tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala med 8.00  in 14.00 uro.Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, ki se ponaša z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti in prekmursko šunko z zaščiteno geografsko označbo. Kmetje s prekmurskih domačij bodo ponujali kakovostne domače kise, marmelade, bučno olje, naravne sokove, med, različna žganja in  ekološko pridelano hrano. V ponudbi bodo tudi različne vrste kruha iz pire, rži, ajde ali koruze, domače pecivo, testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki ter zelišča.Naši mojstri tradicionalne obrti vam bodo ponudili izdelke iz slame, gline, lesa in drugih naravnih materialov. Izbirali boste lahko tudi izdelke iz lecta in ročno izvezene prtičke s tradicionalnimi motivi. Sredi tržnice bomo na odprtem ognju v velikem kotlu skuhali bograč, visoko kakovostna vina pa vam bodo ponudili naši najboljši vinarji. Potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju bograča ... več »
Ogled primerov dobrih praks proizvodnje in trženja kmetijskih izdelkov višje kakovosti na Portugalskem
3. 05. 2011
Predstavniki Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot smo v torek 16. decembra 2010 v okviru projekta mobilnosti na Portugalsko -  Evropske sheme kakovosti sodelovali pri predstavitvi projekta. V predavalnici KGZS-Zavod MS smo udeleženci strokovne ekskurzije na Portugalsko zainteresirani javnosti predstavili primere ogledov dobrih praks proizvodnje in trženja kmetijskih izdelkov višje kakovosti. Uvodoma je Damjan Jerič predstavil projekt mobilnosti od same zasnove projekta, predpriprav ter izvedbe mobilnosti. Na kratko je povzel program mobilnosti, predstavil sistem zaščite kmetijskih pridelkov ozirom živil ter se v svoji predstavitvi osredotočil predvsem na oglede predelave mesa, izkušnje s trženjem navedenih izdelkov ter orisal možnosti prenosa predstavljenega sistema v naše okolje. Sledila je Frančka Lebarič, ki se je v predstavitvi osredotočila predvsem na tehnologijo pridelave ter primerjavo higienskih standardov. Slavko Petovar je predstavil oglede dobrih praks predelave mleka v sir. Marko Slavič je predstavil ... več »
Gast Expo od 7. - 10. februarja 2011
14. 01. 2011
Spoštovani ljubitelji prekmurskih dobrot,vabimo vas, da nas obiščete na mednarodnem sejmu Gast Expo, ki se bo odvijal od 7.-10. februarja 2011 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ponudili vam bomo prekmursko gibanico, izdelano po zaščiteni recepturi ter druge gastronomske dobrote iz Prekmurja.... več »
Objava prostega delovnega mesta
3. 01. 2011
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot Štefana Kovača 40, 9000 Murska Sobota       Kontaktna oseba: Jasna Casar, tel: 02 526 14 35, el.naslov:dpzpd@siol.net               Objavlja prosto delovno mesto: Vodja projektov     Opis del in nalog: Priprava in vodenje projektov, priprava finančnih poročil, sklepanje delovnih pogodb v okviru projektov in zagotavljanje skladnosti z zakonodajo, načrtovanje projektnih aktivnosti, vrednotenje rezultatov ter stalne izboljšave, koordinacija dela posameznih strokovnjakov vključenih v projekte, ustanavljanje in vzdrževanje shem višje kakovosti.Zahtevana  izobrazba: VII. stopnja ustrezne smeriTrajanje zaposlitve: določen čas, 12 mesecev, polni delovni časDelovne izkušnje: 5 let                                Vozniški izpit: B kategorijeZnanje jezikov: angleški ... več »
FESTIVAL PREKMURSKE GIBANICE IN PREKMURSKE ŠUNKE
6. 06. 2010
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v sodelovanju s Termami 3000 in TIC Moravske Toplice organizira Festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke, ki se bo odvijal 11. in 12. junija v Moravskih Toplicah. V okviru tega dogodka bo potekalo ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke. Vzporedno z ocenjevanjem se bo odvijal pester program. Predstavili se bodo številni ponudniki z domačo obrtjo, ki bodo organizirali delavnice, razstavljena bodo starodobna vozila, v 200 l loncu se bo kuhal bograč, odvijale se bodo vaške igre in še marsikaj. Za pester kulturni program bodo poskrbeli: Vlado Kreslin z Mlado beltinško bando, Gorički Lajkoši, pevski zbori in folklorne skupine.Vljudno vabljeni. ... več »
SLAVNOSTNI SPREJEM OB LETU PREKMURSKE GIBANICE
27. 05. 2010
V začetku letošnjega leta je bila v uradnem listu EU objavljena uredba o registraciji prekmurske gibanice, ki je tako pridobila tudi evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. To je bil tudi povod, da smo v Društvu za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot leto 2010 razglasili za leto prekmurske gibanice in smo to obeležili, v četrtek 20. maja 2010, s slavnostnim sprejemom v ljubljanski Mestni hiši.S prijaznim pozdravnim nagovorom nas je sprejel ljubljanski župan Zoran Jankovič, z izjemnim nastopom pa nas je počastil igralec Evgen Car. Predsednik društva, Janez Kodila, je zbranim predstavil deset letno prehojeno pot od prvih prizadevanj za izboljšanje kakovosti in zaščito geografskega porekla ter promocijo izdelkov, značilnih za Prekmurje, pa do letošnjega leta, ko se je prekmurska gibanica uvrstila tudi na evropski zemljevid.S svojo prisotnostjo so nas počastili znani gostje iz medijskega, političnega, gospodarskega, kulinaričnega in kulturnega sveta, ki so uživali ob zvokih prekmurske glasbe in glasu Vlada Kreslina ter izjemne kulinarične ponudbe, ki so jo pripravile Terme 3000 ter Mini restavracija Rajh. Z najboljšimi vini so se predstavila Vina Gjerkeš, Vina Talaber, Marof in Vina Krampač.Fotografije ... več »
"DIŠI PO PREKMURJU" 2010 V LJUBLJANI
8. 04. 2010
Vabimo vas, da se nam 22.maja pridružite na tradicionalni (letos že peti) etnološko-kulinarični predstavitvi "Diši po Prekmurju" na ljubljanski glavni tržnici (Pogačarjev trg). Prireditev bo potekala od 8.00 do 14.00 ure. Poskusili boste lahko prekmursko gibanico, ki so jo nekoč gostom ponujali samo ob velikih praznikih, v letošnjem letu pa je tudi v EU pridobila zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Nekaj posebnega je prav gotovo tudi prekmurska šunka, ki ima zaščiteno geografsko poreklo, kar pomeni, da je njena izdelava strogo kontrolirana in vezana na geografsko območje naše pokrajine.Kmetje s prekmurskih domačij vam bodo ponudili visoko kakovostne, domače pridelke in izdelke: od kisov, marmelad, bučnega olja, naravnih sokov, prekmurskega medu, različnih žganj in tudi hrano pridelano po strogih ekoloških merilih. Poskusili boste lahko različne vrste kruha iz pire, rži, ajde in koruze, na razpolago bodo tudi testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki.Za odlično hrano in visoko kakovostna vina bodo poskrbele turistične kmetije, vinotoči in vinarji. Za predstavitev izdelkov tradicionalne obrti pa naši "meštri", ki še vedno obvladajo izdelavo glinenih izdelkov, izdelkov iz slame, lanu in pire, po starodavnih postopkih.Med prireditvijo bo potekala tudi bogračijada, ... več »
Prekmurska gibanica zaščitena v Evropski uniji
3. 03. 2010
 Evropska komisija je dne 2.3.2010 v Uradnem listu EU objavila uredbo o registraciji Prekmurske gibanice, ki je tako postala drugi slovenski proizvod z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti, kar pomeni, da je zaščitena receptura in tradicionalni način priprave.Evropska zaščita nam zagotavlja, da je Prekmurska gibanica zaščitena pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugim kar bi lahko potrošnika zavajalo glede resničnega porekla.V okviru našega društva je trenutno certificiranih 35 proizvajalcev, ki so tako pridobili pravico do uporabe enotnega evropskega znaka za zaščitene izdelke in s tem tudi boljše možnosti za promocijo in zagotavljanje višje kakovosti izdelka.Novica je bila medijsko zelo odmevna in so jo objavili:Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoRTV SlovenijaSTAPomurje.siSlovenija.sierevija... več »
"DIŠI PO PREKMURJU" 2009 V LJUBLJANI
16. 05. 2009
16. MAJA BO V LJUBLJANI ČETRTIČ DIŠALO PO PREKMURJU - Leto je spet naokrog in prišel je čas, da se nam zopet pridružite na našem četrtem tradicionalnem srečanju »DIŠI PO PREKMURJU«. 16. 05. med 08.00 in 14.00 uro znova pripravljamo v Ljubljani na Pogačarjevem trgu tradicionalno etnološko-kulinarično predstavitev “DIŠI PO PREKMURJU”. Po izjemnem uspehu prireditev v preteklih letih se nam letos obeta bistveno odmevnejši dogodek s privlačnim programom, ki bo poleg obiskovalcev pritegnil tudi številne medije.Lani se nam je v središču Ljubljane pridružilo približno 5.000 tujih in domačih obiskovalcev, za katerih lačne  trebuhe, žejna grla in radovedne oči  je s kakovostnim izborom regionalnih gastronomskih in enoloških specialitet, tradicionalnih izdelkov ter turistično ponudbo poskrbelo več kot 100 Prekmurcev na blizu 40-tih stojnicah. Tudi letos vam bodo domači »meštri« prekmurskega bograča ponudili svoje mojstrovine, ob njih pa se bodo pomerile v  kuhanju bograča v kotlih na odprtem ognju še ekipe znanih Prekmurcev, ki jim bodo priskočili na pomoč tudi prijatelji z druge strani Mure.Za glasbo bodo poskrbeli prekmurski »muzikaši«, ki se jim bodo pridružili prekmurski folkloristi in »pozvačin«. Izkusite prekmursko gostoljubnost na tržnici v Ljubljani! VABILO VELJA ZA VSE!Utrinke z lanskoletne prireditve si lahko ogledate ... več »
1. Dnevi prekmurskega vina
30. 01. 2009
Na Prvih Dnevih prekmurskega vina, so prekmurski vinarji predstavili dosežke regionalnega vinogradništva in vinarstva. Prireditev so organizirala Društva vinogradnikov iz Prekmurja, Kmetijsko-gozdarski zavod Murska Sobota, Občina Moravske Toplice in Terme 3000.  Na svečani prireditvi z odprtjem priložnostne razstave o zgodovini vinogradništva v Prekmurjuhotelu Termal ni manjkalo gostincev in drugih zainteresiranih iz cele Slovenije. Prav tako pa ni primanjkovalo odlične domače kapljice in seveda edinstvenih prekmurskih kulinaričnih dobrot, ki se priležejo domačim vinom. V ponudbi prekmurskih dobrot, sta kraljevali prekmurska šunka in prekmurska gibanica.  Poleg sodelovanja pri kulinaričnem delu prireditve je Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot pripravilo tudi predstavitev svojega delovanja, ki se ne zavzema le za promocijo prekmurske šunke in prekmurske gibanice, ampak promovira celo paleto  edinstvenih prekmurskih gastronomskih delicij.  ... več »
11. Slovenski festival vin in 1. Festival kulinarike
21. 11. 2008
11. Slovenski festival vin in 1. Festival kulinarike Slovenski vinski festival, ki je potekal 20. in 21. novembra 2008, je najuspešnejša vinska predstavitev vin v Sloveniji in tem delu Evrope. Organizatorji so vinsko ponudbo nadgradili s kulinarično ponudbo, ki je dala temu znanemu festivalu drugačno podobo in naziv Festival kulinarike. Razstavljalci so ponujalii izbrane sire, suhomestnate proizvode, kruh, olja, kis, med, tartufe, čokolade, začimbe in druge proizvode ter seveda vina.  Razstavljalci so predstavili preko 3500 obiskovalcem približno 50 kulinaričnih dobrot, naše društvo je ponudilo prekmursko gibanico in prekmursko šunko. Informacije o razstavljalcih so objavljene v spletnem katalogu na spletni strani www.festivalkulinarike.si, na kateri lahko obiskovalci brskajo med predstavljenimi izdelki in si ogledajo fotogalerijo s slikami festivalskega utripa. ... več »
Sejem GASTexpo
2. 11. 2008
Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je potekal mednarodni strokovni sejem gastronomije, gostinsko-hotelske opreme in sladoleda GASTexpo, ki se mu je letos prvič pridružil tudi vinski sejem. 300 domačih in tujih razstavljalcev je pripravilo degustacije hrane, pijače, kave in drugih dobrot, ter predstavitve različnih tehničnih artiklov in različnih storitev. Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je ob ponudbi vrhunskih prekmurskih vin predstavljalo in ponudilo tudi prekmursko šunko in prekmursko gibanico. Prekmurski vinarji, ki so s svojimi vrhunskimi vini vključeni v blagovno znamko Diši po prekmurju pa so obiskovalcem, predstavljali regionalna vina, ki dopolnjujejo edinstveno doživetje ob uživanju naših dveh delikates.  ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - Maxi po prekmursko
17. 10. 2008
Maxi po prekmursko, tradicionalna oktobrska prireditev ob sobotah prebivalcem prestolnice približa kulinarične in vinske dobrote Prekmurja, prekmurski obrtniki, kmetje, vinarji in ostali mojstri ponudijo na ličnih stojnicah meščanom in turistom svoje izdelke, ki so značilni za našo pokrajino. Te mini-sejme so začinile s panonskim melosom znane prekmurske etno skupine Marko banda, Mlada beltinška banda in Prekmurski muzikaši. Pri stojnicah smo bili še posebno veseli obiska stalnih gostov, ki se vsako leto leto veselijo oktobrskih sobot s pridihom Prekmurja. Niso redki obiskovalci, ki so na nek način povezani s Prekmurjem. Na naše kraje jih vežejo sorodstvene ali prijateljske vezi, spomini na otroštvo ali nepozabni obiski ravnice ob Muri, ki jo obdajajo bregovi Goričkega.  ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov -Trejzino senje – Terezijin sejem v Murski Soboti
15. 10. 2008
Tradicionalno Trejzino senje z večtisočglavo množico obiskovalcev je prekmurska tradicionalna prireditev, ki jo mora obiskati vsak zaveden Prekmurec. Mladeniči podarijo izbrankam lectova srca, samski fantje spijejo v moški družbi kakšno kapljico. Mamke in dedeki iz okoliških vasi si nakupijo toplih nogavic in spodnjega perila za prihajajočo zimo, kmetje in gospodinje tri metle za 4€. Prav vsi pa so se z veseljem ustavili pri naši stojnici, kjer smo jim ponujali dišečo prekmursko gibanico in zapeljivo prekmursko šunko.  ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - 55. gostinsko-turistični zbor v Moravskih Toplicah
10. 10. 2008
Na Gostinsko-turistični zboru smo v družbi slovenske olimpijske kuharske reprezentance strokovno gostinsko publiko seznanili z možnostjo pridobitve certifikata za proizvodnjo prekmurske gibanice in prekmurske šunke oziroma z možnostjo stalne nabave teh dveh delikates. Naš razstavni prostor, ki je bil umeščen v preddvorju znanega moravskega hotela Ajda so z veseljem pogledali tudi gostje hotela, ki so se razveselili predvsem zloženk v nemškem jeziku. Marsikatera gostja je obljubila, da bo poskusila speči prekmursko gibanico po izvirnem receptu. Gospodje pa so poskušali šunko ter se zanimali za obisk prekmurske šunkarne. ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - I FEEL SLOVENIA – Maasmechelen v Belgiji
14. 09. 2008
Septembra smo kar dvakrat predstavili naša aduta v tujini. Iz Italije smo se podali v Benelux, kjer smo v belgijskem Maasmechelenu sodelovali na prireditvi I FEEL SLOVENIA. Belgijcem, Nizozemcem, Luxemburžanom ter obilici turistov smo Slovenci predstavili kulinarične dobrote in vina ter znana zdravilišča, za dobro voljo pa je poskrbela skupina Atomik harmonik.   ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - Slavnostno odprtje slovenskega paviljona na 11. mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah
13. 09. 2008
Prekmurska šunka in prekmurska gibanica sta se predstavili na slavnostni otvoritvi slovenskega paviljona na 11. mednarodni arhitekturni  razstavi v Benetkah. Naši šunka in gibanica sta se v družbi znanih slovenskih specialitet tujim gostom pričarali okuse naše dežele. Naša certificirana proizvoda sta znova dokazala, da sta vrhunski delikatesi, ki očarata goste slavnostnih prireditev oziroma pogostitev. ... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - 46. mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni
29. 08. 2008
Naši delikatesi nista zamudili priložnosti, da se udeležita pomurskega kmetijskega "velesejma" v Gornji Radgoni. Na Radgonskem sejmu se je predstavilo ogromno razstavljalcev iz približno  tridesetih držav. Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je združilo moči z GIZ-om KRANJSKA KLOBASA  t.j. proizvajalci kranjske klobase, ki so predstavljali Kranjsko klobaso. Na skupnem razstavnem prostoru opremljenem v prekmurskem tradicionalnem stilu je bilo med sejmom zelo živahno, množica obiskovalcev je z veseljem poskušala dobote, gospodinje so dobile recept za pravo prekmursko gibanico, člani obeh skupin proizvajalcev (prekmurske šunke in prekmurske gibanice) pa so imeli lepo priložnost, da se predstavijo na tem prestižnem komercialno-strokovnem dogodku.... več »
Promocija zaščitenih izdelkov - Poletje v stari Ljubljani 2008
29. 08. 2008
Prekmurci smo ob koncu avgusta na Poletju v stari Ljubljani predstavili Ljubljančanom prekmursko šunko in prekmursko gibanico ter ostale prekmurske dobrote. Na naših dveh stojnicah smo ob obilici jedače in pijače, smo "mestnim srajcam" ponudili  tudi privlačne informativne zloženke, se z njimi zapletli v pogovore in z anketiranjem preverjali njihovo poznavanje premurskih dobrot. ... več »
DIŠI PO PREKMURJU V LJUBLJANI 24.05.2008
13. 05. 2008
 Mesec maj je prinesel pomlad in z njo prihaja tudi promocijski dogodek "Diši po Prekmurju v Ljubljani 2008". Odvijal se bo v soboto 24. maja, ponovno na ljubljanski tržnici, na Pogačarjevem trgu. Ker gre za tretjo ponovitev odmevnega dogodka, govorimo o tradicionalnem druženju Prekmurcev, prijateljev Prekmurja in vseh obiskovalcev ljubljanske tržnice, ki jim pristna domača kulinarika in ponudba izdelkov tradicionalnih obrti nista tuja. Na zanimivi prireditvi v srcu Ljubljane se bodo ob številnih ponudnikih domačih dobrot in izdelkov tradicionalnih obrti, predstavili tudi mojstri kuhanja prekmurskega bograča, ki ga bodo za svoje goste skuhali v največjem kotlu doslej.Za zabavo bosta skrbeli etno glasbena skupina Srakova banda iz Beltinec in romska glasbena skupina Zoltan, manjkala ne bo niti prekmurska folklora s pozvačinom.Bograča pa ne bodo kuhali le "stari mački" iz Prekmurja, temveč se bodo v kuhanju te tradicionalne jedi v kotlih na odprtem ognju preizkusile tudi ekipe znanih Prekmurcev in njihovih prijateljev.VABILO VELJA ZA VSE !Utrinke iz lanskoletne prireditve si lahko ogledate tukaj.... več »
DIŠI PO PREKMURJU na Soboških dnevih 2007
20. 05. 2007
Dragi prijatelji prekmurskih dobrot ! Tudi na letošnjem festivalu Soboški Dnevi 2007, ki se bo odvijal med 21. in 26. junijem, se bo predstavila ponudba blagovne znamka Diši po Prekmurju. V tem času festivala vam ponujamo dve prireditvi, ki se bosta odvijali v mestnem parku in na tržnici v Murski Soboti. Prireditev v mestnem parku smo poimenovali "Vasica Diši Po Prekmurju".Na osrednjem prireditvenem prostoru v soboškem parku bo v času prireditve, to je od četrtka do torka med 17.00 in 24.00 uro zaživela vasica s predstavitvijo in ponudbo tradicionalne kulinarike in obrti. Posebej živahno bo pri stojnicah Diši po Prekmurju, kjer bo vsakdo našel kaj okusnega in prijaznega za dušo in telo.V času festivala, v soboto 23. junija med 9:00 in 13:00 uro, se bomo predstavili tudi na tržnici v Murski Soboti.  Na ploščadi med knjižnico in galerijo bomo postavili živahno tržnico kjer se bomo predstavili z bogato ponudbo tradicionalnih prehrambenih izdelkov, ekološko pridelano hrano ter izdelki domače obrti. Videli boste marsikaj zanimivega, poskrbljeno bo tudi za poskušine kakovostne prekmurske kulinarike.Pridružite se nam v izobilju vonjev in okusov.Vljudno vabljeni vsi. Več informacij o dogodku dobite tukaj! ... več »
Priznanje Društvu za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot
31. 03. 2007
POMURSKA TURISTIČNA ZVEZA (PTZ) je Društvu za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot podelila priznanje za prispevek k razvoju turizma v Pomurju."Z tem priznanjem smo pokazali, da naše delo na področju razvoja turizma, zaščite prekmurske kulinarike in razpoznavnosti Prekmurja vodi v pravo smer", so bile besede predsednika Društva g. Janeza Kodile.  ... več »
DIŠI PO PREKMURJU v Maximarketu, Ljubljana 25.11.2006
25. 12. 2006
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je v soboto 25 novembra organiziralo prireditev DIŠI PO PREKMURJU v MAXIMARKETU. Pasaža v Maximarketu je za ta dan pripadala prekmurcem in njihovim dobrotam. Predstavljali so se različni pridelovalci in proizvajalci prekmurskih dobrot in skupaj z pristno prekmursko glasbo popestrili ta dan v Maximarketu vsem obiskovalcem. Za več slik kliknite tukaj.    ... več »
Podelitev certifikatov prekmurske šunke in prekmurske gibanice
14. 11. 2006
Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je po dolgih letih uspelo po evropski zakonodaji zaščititi znana izdelka pokrajine - prekmursko šunko in gibanico. Prva je dobila oznako geografsko poreklo, kar pomeni, da jo je s posebnimi tehnološkimi postopki mogoče pridelovati le v Prekmurju. Druga ima zaščito tradicionalnega ugleda, s čimer izdelava zemljepisno ni omejena, obvezno pa je upoštevanje predpisane recepture, postopka in oblike. Podelitve certifikatov za prekmurski gibanico in šunko se je v Moravskih Toplicah udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Marija Lukačič in predstavniki občin, Kmetijske gozdarske zbornice, Geza Erniša in Leon Novak iz evangeličanske cerkve ter ostali gosti. Ta hip pa imamo v Sloveniji 17 izdelkov s certifikati. Za pridelavo prekmurske šunke in izdelavo gibanice je omogočeno usposabljanje, trženje obeh izdelkov pa bo potekalo pod okriljem kolektivne blagovne znamke Diši po Prekmurju.Za več slik kliknite tukaj. ... več »
Razvoj turizma na eko-socialni kmetiji
V okviru projekta : »Razvoj turizma na eko-socialni kmetiji Korenika« je načrtovano razvijanje  turistične ponudbe na eko-socialni kmetiji KORENIKA. Na samem začetku projekta je načrtovana vzpostavitev zeliščnega vrta in zunanjega prostora za pogostitve skupin obiskovalcev, v drugem delu pa preureditev obstoječega gospodarskega poslopja v razstavno/delavniško/prodajni prostor. Osebe iz ranljivih ciljnih skupin se bodo v okviru usposabljanja izučila za tradicionalna kmečka opravila, kot so oranje, setev, žetev in mlačev. Organizirane bodo različne etnološke prireditve, kjer bodo praktično prikazani tradicionalni običaji in obrti. Ohranjanje kulturne in naravne dediščine ter ohranjanje tradicionalnih obrti in običajev na način, kot so ga poznali naši predniki, je zagotovo perspektivna razvojna panoga, ki bogati ponudbo na podeželju.KORENIKA – Zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb, Šalovci (vodilni partner) Šalovci 86, 9204 ŠalovciKontaktna oseba: Goran MiloševičE-mail:zavod.korenika@gmail.comTel: +386 (0)70 752 559 in (0)599 32 694 ... več »

 

  

EVROPSKA UNIJA
REPUBLIKA SLOVENIJA
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Ta spletna stran je nastala s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino spletne strani je odgovorno Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot. Spletna stran v nobenem pogledu ne odraža stališče Evropske unije. Organ upravljanja programa razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Copyright © Diši po Prekmurju, production & design: Creativ, Novi mediji d.o.o.